top_banner_turizmus_1.png top_banner_turizmus_2.png top_banner_turizmus_3.png

Turizmus

Ezen az oldalon a turizmussal kapcsolatos információkról olvashatnak, az egyre bővülő látnivalókról, érdekességekről, és az ezzel kapcsolatos útbaigazításokról. Kérjük, olvassák el figyelmesen az alábbi összefoglalónkat.

Turizmus

Kedves Látogatók!
Templomunkban, templomkertünkben, egyre több látnivaló várja a kedves turistákat. Az 1590-ben nyomtatott, első magyar nyelvű, teljes fordítású Biblián kívül még számos történelmi emlék, valamint jelenkori fejlesztés, újítás várja az érdeklődőket. Árpád kori templomunk több lépcsőben épült. Az a szentély a 12. és 13. században román stílusban, a hajó rész a 14. és 15. században gótikus stílusban, a torony pedig az 1300-as évek végén.

A gótikus stílusban épült vastag falak és a templom körül húzódó erőd fal a századok során, sokszor nyújtott menedéket, a helyi lakosoknak mind a tatárok, törökök hadai elől, de még az 1848-as forradalom idején is.  A templom belső falán látható 12. és 14. századi freskók, Bibliai történeteket, és a magyar történelemből is ismert eseményeket ábrázolnak.

Ilyen például Szent László egyik hőstette, mely a templom északi falán látható. A Vizsolyi Biblia mellett még egy egyedülálló Biblia kiállítással is találkozhatnak a turisták.
E kiállítás a Vizsolyi Biblia után megjelent  kiadásokat tartalmazza, az 1600-as, 1700-as, és 1800-as évekből.  Kiállításunk 2013-ban még bővült egy gyülekezettörténeti gyűjteménnyel is, mely a Vizsolyi Református közösség évszázados múltjába enged betekintést. Itt találhatók az 1700-as és 1800-as évekből pecsétnyomók, jegyzőkönyvek, majd a későbbi korokból, 1940-ből emlékérmek, és egy bekeretezett ezüst metszet is. Ez a metszet a templomot ábrázolja, egy olyan felirattal, ami azt hirdeti, hogy a templom alatt volt a nyomda, amelyben a Bibliát nyomtatták. Az emlékérmeket és az ezüst metszetet Horthy Miklós kormányzó adományozta a gyülekezetnek. 2007-ben Sólyom László akkori köztársasági elnök vizsolyi látogatása során ezüstérmet ajándékozott a gyülekezetnek, ami szintén a kiállítás egyik darabja.

A látogatók a templomban találkozhatnak még egy korhű 16. századi nyomdagéppel is. Ezen a nyomdagépen ingyen kipróbálhatják a korabeli Vizsolyi Biblia nyomtatását. Egy klisé segítségével kinyomtathatják maguknak a Vizsolyi Biblia első oldalát emlékül.

Templomkertünk főbejáratánál találkozhatnak a kedves látogatók a nemrégiben épült Mantskovit Bálint könyvesházzal mely egy kávézó is egyben. Itt várjuk a kedves turistákat egy finom kávéval, melyet a könyvesházhoz tartozó két teraszon is elfogyaszthatnak. Eme épület egyik fő turisztikai látványossága, hogy a kazettás álmennyezetét Gaál János a Néprajzi Múzeum nyugalmazott főrestaurátora tervezte, festette. Egyedisége abból fakad, hogy ezt a kazettás mennyezetet kizárólag Vizsolyba tervezte. Minden kazetta egy-egy néprajzi motívumot ábrázol a Kárpát-medence magyarság által lakott területeiről, valamint néhány idézetet tartalmaz a Vizsolyi Bibliából.   Könyvesházunkban az érdeklődők még vásárolhatnak sok értékes hitéleti és történelmi tatalmú könyveket is, valamit  megtekinthetnek egy 1800-as évekből maradt működőképes aranyozó prést-nyomdagépet is. 

További fejlesztéseket is tervezünk, melyekről az idők folyamán, honlapunkon értesítjük a kedves látogatókat.

Turisztikai Információk ­  Látogatási Díjak – 2017.

 

(A   belépő   tartalmazza   a   templomkerten   belüli   kiállítások   tárlatvezetéssel   egybekötött
megtekintését: Bibliás Könyvesház, Református Templom (eredeti Károlyi Biblia),   Mantskovit
Bálint Múzeum,  Vincellér­Ház)

Nyitva tartásunk    (Fogadó épületünk  a BIBLIÁS KÖNYVESHÁZ!) :

Március 1-­től  október 31-­ig:  09.00 ­- 18.00 óráig

November 1-­től február 28-­ig:  10.00 – 16.00 óráig

 

Tárlatvezetések félóránként, utolsó tárlatvezetés fél órával a zárás előtt indul.

Felnőtt belépő: 750 Ft

 

KEDVEZMÉNYEK:

Diák, nyugdíjas, pedagógus: 450 Ft.

Nagycsaládos: 1200 Ft / család.

Csoportos: minden 20 fő után 1 fő kísérő számára, valamint lelkipásztorok (lelkészi 

igazolvánnyal­bármely keresztény felekezet) részére ingyenes!

Fotójegy (fotó és videó felvételhez!): 1000 Ft

 

TURIZMUS: előzetes információ kérés, időpont egyeztetés Molnár Imréné Editke állandó
idegenvezetőnél, mobil: +36­-30-997-­96-­10

 

EGYHÁZI ÜGYEK:
Kovács Zsolt Levente lelkész, Telefon06­-46-587-­512  Mobil+36­-30-749-­85-­68
Parókia: 3888 Vizsoly, Szent János út 123. sz.

 

INTERNETES  INFORMÁCIÓK:
www.vizsoly.hu/latnivalok.php#ref
www.vizsolyibiblia.hu
www.facebook.com/VizsolyiBiblia/
www.facebook.com/VizsolyReformatusBetlehem/

Megosztás

Kövessen bennünket Facebookon is: